“Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap olarak öncelikle çok basit yollarla doğal zeytinyağının gerçek olup olmamasını anlayabilirsiniz. Doğal zeytinyağının üretiminden tutun, zeytin ağacının yetiştirilme koşullarına kadar pek çok faktörün titizlikle işlenmesi gerekiyor. Toplandığı zamanki iklim koşulları, toprağın mineral bakımından zengin olup olmaması, zeytinlerin işlenmek için toplanış şekilleri, zeytinlerin olgunluk dereceleri ve zeytinlerin toplandıktan sonra işlenmeye kadarki bekleme süreleri de dahil olmak üzere pek çok faktör, doğal zeytinyağının oluşumunda etkilidir.

Zeytinyağının doğal olup olmaması anlaşılabilir ancak üretim aşamasındaki titiz çalışma ne kadar iyi olursa o kadar sağlıklı bir yağ elde edilir. Bu sebeple zeytinyağı üretimi deneyimli, bu konuda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmalıdır. Üretimin her aşamasında son derece hassas olunmalı ve iyi bir denetim yapılmalıdır.

Son dönemlerde uzmanlarında sık sık bireyleri zeytinyağı kullanmaya davet etmesinden dolayı “Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?” sorusu herkesin kafasını karıştırıyor. Ancak basit bir şekilde, doğal zeytinyağı renkten, kokudan ve tadından anlaşılabilir.

Zeytinler hasat zamanı gelince olgunluk derecesine göre belirlenir ve toplanacaksa eğer rengine göre sıralanır. Yeşil renkli olanlardan sarıya doğru bir sıralamayla tonlarına göre ayarlanır. Tadından ve renginden ayırt edilebilen zeytinyağı bazen de kokusundan anlaşılabilir. Ancak basit bir koklama her zaman doğru sonucu vermeyebilir.

Kaliteli zeytinyağının farkı, meyvemsi ve çimen kokusuna sahip olmasından anlaşılır. Sirkeye benzer bir tat varsa eğer, o zeytinlerden elde edilen yağ, kaliteli sonuçlar vermeyebilir. Zeytinler meyve olarak değerlendirilir; bu sebeple de zeytinyağı, meyve suyu olarak nitelendirilir. Her ne kadar “Meyve suyu” denilince akıllara hoş bir tat gelse bile zeytinin içeriğinde bulunan antioksidan maddelerden dolayı, zeytinden oluşan meyve suyunun tadı acıdır.

Doğal Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Zeytinler daldan düşer düşmez, ham haliyle tüketilemez. Dolayısıyla zeytinyağı elde ederken, içeriğinde bulunan antioksidanlar yağa da geçeceğinden bu şekilde direkt tüketimi tercih edilmez. Rutubetli ve küflü bir tadı olan zeytinden, kaliteli zeytinyağı elde edilemez. Zeytinyağı elde edilirken her ne kadar acımsı tadı yok edilmek istense de doğal olarak o tat, zeytinyağına geçer.

Doğal zeytinyağında bir parça acımsı tat mutlaka bulunmalıdır. Doğallığı böyle de anlaşılabilir. Zeytinyağı aldığınız yerleri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Tüketime uygun koşullarda üretilmesine dikkat etmelisiniz. Eğer aldığınız marka da TSE damgası varsa ve Sağlık Bakanlığı onaylı diyorsa, orada kalite kontrol yapılmış demektir. Böyle özel amblemlere dikkat ederek seçeceğiniz marka, kaliteli ürüne ulaşmanızı sağlayacaktır.

“Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?” diyenler mutlaka doğru ürün üzerinde yoğunlaşmalıdır. Doğal zeytinyağına ulaşma konusunda üretim koşulları kadar saklama koşulları da önemlidir. Zeytinyağı tadını, rengini ve kokusunu aynı oranda koruyabilmesi için, koyu renkli cam ya da metal ambalajda korunmalıdır. Hava alan ambalajların ürünleri bozacağı bilgisine dayanarak, zeytinyağının da hava almayacak şekilde paketlenmesi ve güneş ışınlarından uzak tutulması gerekmektedir.

Zeytinyağı kısa sürede bozulmayacak bir ürün olsa da uygun saklama ve depolama yapılmadığı takdirde renk açısından ve aromasının gerçek yoğunluğu açısından zarar görecektir. Tüm bunların yanı sıra çoğu üründe olduğu gibi zeytinyağında da dolandırıcılık hikayeleri çok fazladır. Hile yapan tüccarlar tarafından uygun koşullara dayandırılmayan pek çok zeytinyağı üretimi vardır. Sağlık açısından da risk teşkil eden bu zeytinyağları, faydadan çok zarar getirebilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın takibinde gerçekleşen pek çok firma hakkında zaman zaman tağşiş yapanlar belirtilmektedir. Güvenilir üreticilerden temin edebileceğiniz zeytinyağının da satın alınmasında hassas davranmalısınız.

Zeytinyağının Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı satın alırken çeşitlerine de dikkat edebilirsiniz. Pek çok çeşidi olan zeytinyağlarından en kalitelisi doğal sızma zeytinyağıdır. Doğal sızma, doğal süzme veya natürel sızma zeytinyağı olarak geçen bu yağ çeşidinde oleik asit miktarı %0,8 ve altında seyreder. Natürel birinci zeytinyağı olarak da alabileceğiniz bir alt çeşidi olan yağ, doğal süzme zeytinyağı kadar kaliteli olmasa da tüketime uygundur. İçeriğindeki oleik asit miktarı ise %0,8 ve %2 arasında seyreder.

Zeytinyağının bir diğer çeşidi olan Riviera Zeytinyağı ise rafine zeytinyağına %10 ila %20 oranında doğal zeytinyağı eklenerek elde edilir. Dolayısıyla riviera zeytinyağından doğal zeytinyağının tadı ve kokusu hissedilebilir. Riviera zeytinyağında oleik asit oranı ise %1 ile %1,5 arasındadır.

Bazı zeytinyağı üreticileri ve satıcıları, ambalajlarına  Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış bir amblem vs. koymaz. Böyle durumlarda sadece tadı ile yorum yapacağınız zeytinyağının doğal olup olmamasını tadına bakarak anlayabilirsiniz. Eğer zeytinyağı tüketince genizde yanma ve ağızda acı bir tat hissedilirse, bu zeytinyağı doğaldır diyebiliriz.

Doğal Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı satın aldıktan sonra ilk testi, koklayarak yapabilirsiniz. Eğer çamur, küf, nem gibi kokular yoksa, çiçek kokusu, zeytin ya da çimen gibi bir koku geliyorsa, elinizdeki yağ gerçek zeytinyağıdır. Doğal zeytinyağı hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi eklemeden hazırlanır. Bu şekilde hazırlanan zeytinyağı, direkt tüketime uygundur.

Bu kadar ince elenip sık dokunan bir üretim sürecinden geçen zeytinyağı elbette pek çok şeye faydalıdır. Sağlığa olan psikolojik etkileri ve fiziksel değişimleri, saç ve cilt gibi vücuttaki faydası ile doğal zeytinyağı çok rahat anlaşılır. Bu sebeplerle çok değerli olan bu zeytinyağının üretim sürecinin ağır olması da bu zorlu üretim fiyatına da etki etmektedir. Doğal zeytinyağı en basit şekilde pahalı olmasından dahi anlaşılabilir.

Pek çok şeye iyi gelen doğal zeytinyağı ‘nasıl anlaşılır’ diyen tüketicilere önerimiz sadece güvendiğiniz ortamlardan alabileceğiniz zeytinyağlarına yönelebilirsiniz. Kozmetik ürünlerin katı maddesi olarak, gıda, bazı hastalıklar ve saç gibi önemli durumlarda sık sık kullanım alanı olan zeytinyağının kaliteli ve doğal olması elzemdir.

Zeytinyağı deyince kökenine inmemek olmaz. Akdeniz ülkeleri, zeytinyağları ve zeytinyağlı yemekleriyle ünlüdür. Dünyada en ünlü zeytinyağı, İtalyanlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemiz de bir Akdeniz ülkesi olması sebebiyle zeytin yetiştiriciliğinde ve zeytinyağı üretiminde oldukça iddialıdır.

“Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?” diyen tüketicilerin kaliteli yağ bulma çabası hem gıda hem de cilt için çok fazla kullanılmasından dolayıdır. Bu değerli besin kaynağını, doktorlar, diyetisyenler, gıda mühendisleri sıklıkla önermektedir. Kaliteli olması koşuluyla, faydaları kanıtlanmış olan bu ürünün, her gün tüketilmesi ısrarla tavsiye edilmektedir.

Doğal Zeytinyağı Nerelerde Kullanılır?

Yemeklere verdiği lezzet ve vitaminleri sayesinde sağlıklı yaşam meraklılarının evinden eksik etmemesi gerekiyor. İçeriğindeki sağlıklı vitaminler ve mineraller sayesinde sağlık ve gıda dışında da kullanılan doğal zeytinyağı, cilt ve saç bakımımda, el-ayak, tırnak bakımında sürekli kullanılan bir üründür.

Güneş lekeleri gibi sorunlarla baş edemeyen tüketiciler zeytinyağı ile ciltlerini, güneşin zararlı etkilerinden koruyup, aydınlık bir cilt elde edebilirler. Saf haliyle cilt ve saç üzerinde sıklıkla kullanılan zeytinyağı, pek çok kozmetik ve bakım ürününün de içeriğinde bulunmaktadır. Temizlik malzemeleri ve makyaj gibi kozmetik ürünleri hariç tutulan zeytinyağı, sabun gibi bitkisel ürünlerde sıklıkla yer almaktadır.

Zeytinyağı alırken içeriğindeki asitten dolayı, dilde ve boğazda yanma yapması doğal zeytinyağının en bilinen özelliğidir. Bu bilginin referans alınmasıyla pek çok sahte zeytinyağı ile doğal zeytinyağı çok rahat ayırt edilebilir. Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılıra bir diğer örnek ise zeytinyağının donma derecesidir. Doğal zeytinyağı, 0 ile -6 derece arasında donar ve kristal bir yapıya dönüşür.

Bardağa koyup gözlemleyeceğiniz zeytinyağının her noktasının aynı oranda donması gerekmektedir. Eğer bir kısmı sıvı kalıp bir kısmı donuyorsa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir. Her tarafı donduysa, aldığınız ürün gerçek zeytinyağıdır. Evde donma derecesini test ederek, aldığınız ürünün gerçek veya sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir